Pysznie, zdrowo, kolorowo. Stołówkowe rewolucje w SP12
Smacznie i zdrowo, a także zgodnie z zasadami ZERO WASTE. Ta idea zagościła w stołówce Szkoły Podstawowej nr 12 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim i przynosi wymierne korzyści.
W szkole od lat prowadzone są różnorodne działania służące promocji zdrowia. W kwietniu bieżącego roku placówka przystąpiła do I edycji konkursu zorganizowanego przez markę WINIARY – Klub Pomagania i Niemarnowania. Akcja polegała na zbieraniu i rejestrowaniu dowodów zakupu produktów WINIARY. SP 12 znalazła się w zwycięskiej grupie pięciu szkół z największą ilością punktów zebranych w przeciągu miesiąca i nagrodą 25 tys. zł na koncie.
Ideą konkursu jest wspieranie szkolnych stołówek w działaniach związanych z szanowaniem jedzenia i otoczenie ich opieką ekspertów z dziedziny zarządzania gastronomią. Szkoła gościła pod koniec maja specjalistę od niemarnowania żywności, a przeprowadzony przez niego trzydniowy audyt – skrupulatne ważenie odpadów generowanych w trakcie przygotowywania i wydawania posiłków – zaowocował raportem i zaleceniami, które należało wdrożyć w stołówkową codzienność. Ponowna wizyta eksperta we wrześniu, wykazała, że w placówce zmniejszono ilość marnowanego jedzenia o 100%! Szkoła zyskała potwierdzający te dokonania certyfikat.
W stołówce jest smacznie i zdrowo. Na stronie internetowej placówki umieszczany jest miesięczny jadłospis, co daje możliwość świadomego zapisu na obiady, np.: w wybrane dni. W każdy wtorek natomiast kuszą uczniów warzywno-owocowe smoothies.
Już wkrótce – 21 listopada społeczność szkolna będzie miała możliwość zaprezentowania swoich starań i ich efektów na antenie stacji TVN. To niezwykłe wyróżnienie. Gościem SP 12 będzie ekipa programu Dzień dobry TVN z wejściem na żywo.