KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

SOS

Siatkarskie Ośrodki Szkolne

Logo

 

Od września 2018 r. Szkoła Podstawowa nr 12 im. Jana Pawła II w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim realizuje Program Siatkarskich Ośrodków Szkolnych.

Siatkarskie Ośrodki Szkolne (SOS) to ogólnopolski projekt szkoleniowy finansowany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, skierowany do dzieci i młodzieży. Jego głównym celem jest upowszechnianie sportu, a w szczególności siatkówki. 

SOS powstał w 2012 roku z inicjatywy Polskiego Związku Piłki Siatkowej. To szeroko zakrojony, nowoczesny siatkarski projekt szkoleniowy dla dzieci i młodzieży na świecie. Opiera się na idei współpracy szkoły, lokalnego samorządu i związku sportowego.

W program zaangażowani są nauczyciele, trenerzy i instruktorzy, rodzice i lokalne samorządy. Dzięki temu lokalna społeczność aktywizuje się i tworzy społeczną strukturę wsparcia dla inicjatywy.

Celem SOS jest:

  • Upowszechnianie sportu, pobudzenie do aktywności fizycznej młodzieży nie tylko podczas zajęć lekcyjnych, ale także w czasie wolnym. Popularność siatkówki w Polsce, nowoczesny sprzęt, w który wyposażona jest uczestnicząca w projekcie szkoła i nowatorskie podejście do procesu szkoleniowego, dają nadzieję na sukces. Projekt powstał również po to, by przez ciągłość i dynamikę zajęć propagować zdrowy tryb życia dzieci i młodzieży.
  • Program ma przyczyniać się do zrównywania szans rozwoju sportowego młodzieży różnych środowisk, a jednocześnie wspierać działania miejscowych społeczności, tak by jeszcze lepiej wykorzystywać obiekty sportowe, jakie są dostępne w tych miejscowościach.
  • Kolejnym istotnym celem SOS jest tworzenie stabilnego zaplecza dla kadry narodowej, profesjonalnej piłki siatkowej i poszerzenie bazy szkoleniowej. Dzięki SOS możliwe jest wdrożenie systemu wyszukiwania talentów i obejmowania ich zorganizowanym szkoleniem .
  • Projekt SOS obejmuje również budowanie kadry szkoleniowej. Cykle kursów, konferencje i szkolenia z wybitnymi trenerami, w tym selekcjonerami kadry narodowej, materiały dydaktyczne, bezpłatny dostęp do interaktywnej platformy www.mlodziezowasiatkowka.pl, wsparcie merytoryczne koordynatorów projektu i multimedialny sprzęt, który otrzymuje, każdy nauczyciel pracujący przy SOS, dają szansę na rozwój profesjonalnego środowiska trenerów młodzieżowych na szeroką skalę.
  • SOS mają też wspierać rekrutację do szkoły uczestniczącej w projekcie. Działania promocyjne, takie jak prowadzenie lekcji pokazowych, czy organizacja specjalistycznych szkoleń dla nauczycieli wychowania fizycznego, nie tylko wspomagają szkołę w pozyskiwaniu uczniów do SOS, ale też podnoszą jej atrakcyjność na tle innych szkół. 

W Szkole Podstawowej nr 12 im. Jana Pawła II w Tomaszowie Mazowieckim funkcjonuje pięć klas sportowych chłopców o profilu piłki siatkowej. Trzy z nich: 7a, 6a i 5a objęte są Programem SOS. Zakwalifikowanie do programu pozwoliło na pozyskanie specjalistycznego sprzętu treningowego, a nauczyciele – trenerzy Małgorzata Włosek i Cezary Świech prowadzą z uczniami dodatkowe zajęcia indywidualne i pozalekcyjne. Młodzież uczestniczy również w rozgrywkach młodzików i minisiatkówki organizowanych przez Łódzki Związek Piki Siatkowej.

Szczegółowe informacje na stronie: https://www.mlodziezowasiatkowka.pl